Mijn VVH&P

Consumptiecheques: een fiscaalvriendelijke beloning voor uw werknemers, maar…

Gepubliceerd op 24-09-2020 door Nick Verheyden

Om de horeca en bepaalde kleine handelszaken te steunen heeft de wetgever beslist om werkgevers de mogelijkheid te bieden om hun werknemers te belonen met zogenaamde consumptiecheques. De cheques kunnen tot eind 2020 toegekend worden en zijn geldig tot uiterlijk 7 juni 2021.


Fiscaalvriendelijke beloning

Het grote voordeel aan deze consumptiecheques is dat deze vrij zijn van zowel RSZ-bijdragen als bedrijfsvoorheffing. Bovendien zijn de consumptiecheques voor de werkgever volledig aftrekbaar als beroepskost, in tegenstelling tot maaltijdcheques welke slechts beperkt aftrekbaar zijn voor € 2,00 per cheque.

Om deze cheques te kunnen uitkeren moet er wel worden voldaan aan enkele voorwaarden:

 • De totaalwaarde van de cheques mag per werknemer niet meer dan € 300,00 bedragen;
 • De cheques moeten aanvullend toegekend worden en mogen niet ingeruild worden voor het normale loon of andere voordelen;
 • De cheques moeten uniek worden afgeleverd op naam van de werknemer.

Bovendien kunnen consumptiecheques slechts toegekend worden als er een individuele overeenkomst is met de werknemers die deze cheques ontvangen. Een andere optie is dat de toekenning van deze cheques vastgelegd is in een CAO.

U dient er wel rekening mee te houden dat het niet mogelijk is om deze cheques slechts toe te kennen aan een select aantal werknemers. Van zodra u beslist om consumptiecheques aan werknemers toe te kennen, moet u het aan elke werknemer binnen dezelfde categorie toekennen.


Horeca en bepaalde kleine handelszaken

Oorspronkelijk waren de consumptiecheques enkel voorzien voor de horeca-, sport- en cultuursector. Sedert 17 juli 2020 heeft de wetgever echter in een koninklijk besluit bepaald, dat de cheques eveneens gebruikt kunnen worden in kleine handelszaken die voldoen aan volgende voorwaarden:

 1. Ze moeten langer dan een maand verplicht gesloten zijn geweest én in de gelijktijdige fysieke aanwezigheid van een consument goederen of diensten aanbieden (zoals een bakker, schoonheidssalon, …).
 2. De handelszaak moet een microvennootschap zijn volgens het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen. Concreet wordt een onderneming aanzien als een microvennootschap als niet meer dan een van volgende grenzen overschreden worden:
  • Gemiddeld personeel (VTE): 10
  • Jaaromzet: € 700.000,00
  • Balanstotaal: € 350.000,00

Van zodra een kleine handelszaak aan bovenstaande voorwaarden voldoet, mag de werknemer zijn consumptiecheques daar gebruiken.

Beperking van de cheque?
Hoewel de consumptiecheque fiscaal een zeer interessante stimulans is, kampt de cheque momenteel nog met een tekort aan naamsbekendheid. Er zijn tot op vandaag nog steeds niet al te veel handelszaken die de consumptiecheques aanvaarden als betaalmiddel.

Horeca Vlaanderen heeft wel reeds aangekondigd dat de uitgevers van de cheques een campagne zullen starten en dat ook zij zullen communiceren naar hun handelszaken om de consumptiecheques wat meer naamsbekendheid te bieden. Dit zou ervoor moeten zorgen dat er meer handelszaken de consumptiecheques zullen aanvaarden.

 

V V H & P BV
Certified Tax accountants
BE0684.498.118

T: + 32 3 444 07 30
M: info@v-vhp.be

Vestigingen
Frans van Dunlaan 25
2610 Antwerpen (Wilrijk)

Starrenhoflaan 44/20
2950 Kapellen

Inspiratie in uw mailbox?

Shtick was here.