Mijn VVH&P

Verhoging van forfaitaire binnenlandse dagvergoedingen

Gepubliceerd op 03-06-2020 door Nick Verheyden

Met ingang vanaf 1 april 2020 heeft de wetgever het maximumbedrag voor de forfaitaire binnenlandse dagvergoedingen verhoogd.

Welke verplaatsingen?
Indien u binnenlandse dienstverplaatsingen van minimaal 6 uur doet, kan u in plaats van de werkelijke maaltijdkosten in te brengen ook opteren voor een forfaitaire dagvergoeding. Deze is aftrekbaar in uw vennootschap en wordt in uw personenbelasting niet belast. Het is een vergoeding die alle maaltijdkosten tijdens uw dienstverplaatsing dekt, wat dus niet belet dat u buiten deze vergoeding eveneens andere verplaatsingskosten inbrengt zoals bijvoorbeeld parkingkosten.

Forfaitaire dagvergoeding
De dagvergoeding is vanaf 1 april 2020 verhoogd van € 17,06 naar € 17,41 per dag. Indien u zich vaak moet verplaatsen, kan er ook geopteerd worden voor de maandelijkse forfait. Hierbij hoeft er geen rekening worden gehouden met de minimale verplaatsing van 6 uur per dag. Er is voor deze verplaatsingen echter wel een maximum opgelegd van maximaal 16 dagen per maand, ofwel € 278,56.

Bij het uitkeren van een forfaitaire dagvergoeding zijn er wel enkele zaken waarop u moet letten. Zo moet u in het geval dat u zichzelf maaltijdcheques toekent het werkgeversgedeelte van de maaltijdcheque in mindering brengen van de forfaitaire dagvergoeding, vermits deze cheque eveneens een vergoeding is voor uw maaltijdkosten. Vervolgens dient u er rekening mee te houden dat als u meer dan 40 dagen per kalenderjaar naar éénzelfde plaats reist, dit aanzien wordt als een vaste plaats van tewerkstelling. In dit geval mag u geen forfaitaire dagvergoeding toepassen voor deze verplaatsingen.

 

V V H & P BV
Certified Tax accountants
BE0684.498.118

T: + 32 3 444 07 30
M: info@v-vhp.be

Vestigingen
Frans van Dunlaan 25
2610 Antwerpen (Wilrijk)

Starrenhoflaan 44/20
2950 Kapellen

Inspiratie in uw mailbox?

Shtick was here.