Mijn VVH&P

Lichte vrachtwagens en de fiscus

Gepubliceerd op 23-11-2019 door Nick Verheyden

Voertuigen die ingeschreven worden als lichte vrachtwagen bij de DIV, worden door de fiscus niet altijd aanzien als een lichte vrachtwagen. Om misbruik te voorkomen heeft de fiscus namelijk enkele voorwaarden ingevoerd waaraan een voertuig dient te voldoen, om fiscaal aanzien te worden als een lichte vrachtwagen.

Uw voertuig wordt door de DIV ingeschreven als lichte vrachtwagen indien deze bestemd is voor goederenvervoer en waarvan de maximaal toegelaten massa de grens van 3.500 kg niet overschrijdt. De fiscus heeft echter in het verleden enkele voorwaarden ingevoerd waaraan een voertuig dient te voldoen, om fiscaal eveneens aanzien te worden als een lichte vrachtwagen. Indien deze niet aan deze voorwaarden voldoet, zal de fiscus het voertuig behandelen als een personenwagen.


Voordelen lichte vrachtwagen

Het fiscaal aanzien worden als een lichte vrachtwagen heeft verschillende voordelen tot gevolg: een lagere verkeersbelasting, de kosten en de btw die 100% aftrekbaar zijn en het recht hebben op de investeringsaftrek.

Let op: bij eenmanszaken worden de beroepskosten en de btw m.b.t. de lichte vrachtwagen nog steeds beperkt tot het beroepsmatig gebruik. Bij vennootschappen dient er, indien er geen 100% beroepsmatig gebruik is, nog steeds een voordeel van alle aard gerekend te worden. Dit wordt, in tegenstelling tot bij een personenwagen, berekend aan de hand van het werkelijk gebruik.
Omgebouwde lichte vrachtwagen

Gelet op de wijzigingen van de autofiscaliteit, welke uitvoering zal hebben vanaf januari 2020, zijn verschillende autoverdelers reclame aan het maken voor de zogenaamde ‘omgebouwde lichte vrachtwagens’. Dit omdat de aftrekbaarheid van personenwagens aanzienlijk zal dalen en het fiscaal vele aantrekkelijker is om over een lichte vrachtwagen te beschikken.

De omgebouwde lichte vrachtwagens voldoen echter niet altijd aan de voorwaarden die opgelegd werden door de fiscus, waardoor personen die denken een fiscaal interessant voertuig te kopen, eigenlijk een voertuig kopen dat ongeacht de ombouwing van het voertuig naar een lichte vrachtwagen, het  eveneens aanzien wordt als een personenwagen.


Voorwaarden lichte vrachtwagen

Om fiscaal aanzien te worden als een lichte vrachtwagen dient uw voertuig te voldoen aan een van volgende vier voorwaarden, zoals omschreven in art. 1.1.0.0.2 VCF:

 • Pick-ups met enkele cabine en met volgende kenmerken:
  • Een enkele cabine die volledig afgesloten is van de laadruimte;
  • Ten hoogste twee plaatsen (die van de bestuurder niet inbegrepen);
  • Een open laadbak.
 • Pick-Ups met dubbele cabine en met volgende kenmerken:
  • Een dubbele cabine die volledig afgesloten is van de laadruimte;
  • Ten hoogste zes plaatsen (die van de bestuurder niet inbegrepen);
  • Een open laadbak
 • Bestelwagens met dubbele cabine en met volgende kenmerken:
  • Ten hoogste twee plaatsen (die van de bestuurder niet inbegrepen);
  • Een afgesloten laadruimte, waarbij de afstand tussen de scheidingswand en de binnenkant van de achterzijde op een hoogte van 20cm op elk punt minstens 50% bedraagt van de lengte van de wielbasis;
  • De laadruimte moet over de gehele oppervlakte bestaan uit een vast of duurzaam bevestigde, horizontale laadvloer zonder verankeringsplaatsen voor extra banken, zetels of veiligheidsgordels.
 • Bestelwagens met dubbele cabine en met volgende kenmerken:
  • Ten hoogste zes plaatsen (die van de bestuurder niet inbegrepen);
  • Een volledig afgesloten laadruimte die afgesloten is door een niet-afneembare ononderbroken wand uit een hard materiaal over de volledige breedte en hoogte van de binnenruimte, waarbij de afstand tussen de scheidingswand en de binnenkant van de achterzijde op een hoogte van 20cm op elk punt minstens 50% bedraagt van de lengte van de wielbasis;
  • De laadruimte moet over de gehele oppervlakte bestaan uit een vast of duurzaam bevestigde, horizontale laadvloer zonder verankeringsplaatsen voor extra banken, zetels of veiligheidsgordels.

Bijkomend dient, indien een personenwagen wordt omgebouwd tot een lichte vrachtwagen (waarbij rekening dient gehouden worden met een van bovenstaande voorwaarden), de ombouwing definitief en onomkeerbaar zijn. Het louter verwijderen van zetels, of de mogelijkheid hebben om zetels achteraf opnieuw te plaatsen in uw voertuig, is dus niet voldoende.

Indien dit niet het geval is, kan de fiscus deze wagen alsnog aanzien als een personenwagen.

 

 

V V H & P BV
Certified Tax accountants
BE0684.498.118

T: + 32 3 444 07 30
M: info@v-vhp.be

Vestigingen
Frans van Dunlaan 25
2610 Antwerpen (Wilrijk)

Starrenhoflaan 44/20
2950 Kapellen

Inspiratie in uw mailbox?

Shtick was here.