Mijn VVH&P

Vanaf 2020 moeten fiscale constructies gemeld worden aan de fiscus.

Gepubliceerd op 05-05-2018 door Nick Verheyden

Fiscale constructies of optimalisaties die na 1 juli van dit jaar worden opgezet, moeten binnenkort gemeld worden aan de fiscus.

In een poging de strijd tegen de belastingontduiking op te voeren, werd een Europese richtlijn uitgevaardigd die boekhouders, accountants, advocaten en fiscale adviseurs verplicht om de door hen aanbevolen fiscale constructies aan de fiscus te melden. Deze meldingen moeten dus vanaf 2020 gebeuren voor de constructies die vanaf 1 juli 2018 worden opgezet.

Het gaat in de eerste instantie om internationale constructies die moeten worden gemeld. Door deze constructies worden immers belastbare winsten doorgesluisd naar landen waar een gunstiger belastingregime geldt.

De vraag die nu nog gesteld wordt is hoe men moet omgaan met het beroepsgeheim van deze adviseurs? Indien het beroepsgeheim van toepassing is, wordt de meldingsplicht verlegd naar de belastingplichtige. De adviseurs zullen hun klanten verplicht moeten informeren dat ze een meldingsplicht hebben.

 

V V H & P BV
Certified Tax accountants
BE0684.498.118

T: + 32 3 444 07 30
M: info@v-vhp.be

Vestigingen
Frans van Dunlaan 25
2610 Antwerpen (Wilrijk)

Starrenhoflaan 44/20
2950 Kapellen

Inspiratie in uw mailbox?

Shtick was here.