Mijn VVH&P

Renting personenwagen: eerste verhoogde factuur is vooruitbetaalde kost.

Gepubliceerd op 03-04-2018 door Nick Verheyden

De Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) heeft geadviseerd om de eerste verhoogde factuur voor de renting van een personenwagen als een vooruitbetaalde kost te beschouwen.

Wat is renting?

Renting is een financieringsvorm zoals leasing, waarbij de aankoopoptie op het einde van het contract 16% of meer bedraagt. Indien de optie 15% of minder bedraagt, spreken we over leasing. Renting wordt ook wel eens off-balance leasing genoemd. Bij renting kan er ook gekozen worden voor een eerste verhoogde factuur die soms zelfs rond de 30% bedraagt.

Hoe zit het fiscaal?

In het zomerakkoord werden maatregelen genomen die de verlaging van de vennootschapsbelasting moeten financieren. Een van deze maatregelen was de afschaffing van de volledige aftrekbaarheid van vooruit betaalde kosten. Voortaan moeten vooruitbetaalde kosten gespreid worden over de jaren waarop ze betrekking hebben.

Volgens de CBN moet deze kost dus in principe gespreid worden over de duur van het rentingcontract. Maar wanneer de zaakvoerder of bestuurder kan aantonen dat de eerste verhoogde factuur in overeenstemming is met de waardedaling van de auto, kan deze kost nog in resultaat genomen worden in het jaar van de aankoop. De CBN raadt dan wel aan om deze motivatie op te nemen in het jaarverslag van het bestuursorgaan.

 

V V H & P BV
Certified Tax accountants
BE0684.498.118

T: + 32 3 444 07 30
M: info@v-vhp.be

Vestigingen
Frans van Dunlaan 25
2610 Antwerpen (Wilrijk)

Starrenhoflaan 44/20
2950 Kapellen

Inspiratie in uw mailbox?

Shtick was here.