Mijn VVH&P

Een woning kopen in Vlaanderen: meteen in actie schieten of nog even uitstellen?

Gepubliceerd op 18-02-2018 door Nick Verheyden

De verlaging van de registratiebelasting bij de aankoop van een gezinswoning komt eraan. De hamvraag is: kan je best zo snel mogelijk een woning kopen of stel je dit beter nog even uit?

Wanneer u vandaag een gezinswoning koopt in Vlaanderen die ook uw enige woning is, betaalt u in principe 10% verkooprecht op de aankoopsom. Gaat het om een bescheiden woning, dan valt u onder het zogenaamde “klein beschrijf” en wordt het tarief van het verkooprecht verlaagd naar 5%. Daarnaast geldt onder bepaalde voorwaarden bijkomend een zogenaamd “abattement”.
Vanaf 1 juni 2018 zullen deze regels vermoedelijk verdwijnen om plaats te maken voor twee nieuwe gunstmaatregelen. Opgelet, de nieuwe regels zijn dus nog niet op definitieve wijze vastgelegd! Hou notaris.be zeker in de gaten.

In de afgelopen maand zijn Vlamingen alleszins woningen blijven kopen. Uit cijfers die de notariskantoren elektronisch verzamelen, blijkt dat het aantal vastgoedtransacties in januari 2018 nog iets hoger lag dan in januari 2017. De afgelopen maand waren er zo’n 3,2% meer transacties in vergelijking met januari 2017.

Klik hier voor de volledige link naar de website van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat en bekijk het volledige dossier met cijfervoorbeelden.

Bron: Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat

 

V V H & P BV
Certified Tax accountants
BE0684.498.118

T: + 32 3 444 07 30
M: info@v-vhp.be

Vestigingen
Frans van Dunlaan 25
2610 Antwerpen (Wilrijk)

Starrenhoflaan 44/20
2950 Kapellen

Inspiratie in uw mailbox?

Shtick was here.