Mijn VVH&P

Het bankgeheim: een publiek geheim?

Gepubliceerd op 03-05-2017 door Nick Verheyden

Vanaf 2017 zullen een hele reeks landen automatisch informatie uitwisselen met de Belgische (fiscale) overheid,  er zullen nog een hele reeks landen volgen in 2018. Van bankgeheim zal er voortaan dus maar amper sprake meer zijn.

Alle Belgische inwoners moeten al sedert twee jaar aan het centraal aanspreekpunt bij de Nationale Bank van België opgeven in welke landen zij een bankrekening hebben (art. 307, §1, lid 2 WIB92). Bovendien moeten alle financiële instellingen aan het centraal contactpunt bij de Nationale Bank van België de identiteit van hun cliënt en de nummer van hun Belgische rekeningen en contracten opgeven (art. 332, §3 WIB92).

Indien de fiscus aanwijzingen heeft van fraude kan deze lijst door de fiscus bij de Nationale Bank van België opgevraagd worden. Dit kan ook in de gevallen dat de fiscus een taxatie doet volgens tekenen en indiciën. In 2015 is de Nationale Bank van België maar liefst 10.000 geraadpleegd door de fiscus!

Eerste uitwisseling in 2017:

Anguilla, Argentinië, Barbados, België, Bermuda, Britse Maagdeneilanden, Bulgarije, Cayman Eilanden, Colombië, Kroatië, Curaçao, Cyprus, Republiek Tjechië, Denemarken, Estland, Faroer Eilanden, Finland, Frankrijk, Duitsland, Gibraltar, Griekenland, Groenland, Guernsey, Hongarije, Ijsland, Indië, Ierland, Eiland Man, Italië, Jersey, Korea, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Mexico, Montserrat, Nederland, Niue, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Seychellen, Republiek Slovakije, Slovenië, Zuid Afrika, Spanje, Zweden, Turks en Caicos Eilanden, Verenigs Koninkrijk.

Eerste uitwisseling in 2018:

Abu Dhabi, Albanië, Andorra, Antigua en Barbados, Aruba, Australië, Dubai, Oostenrijk, Belize, Brazilië, Canada, Chili, China, Cook Eilanden, Costa Rica, Ghana, Grenada, Hong Kong (China), Indonesië, Israel, Japan, Marshall Eilanden, Maleisië, Mauritius, Monaco, Nauru, Nieuw Zeeland, Quatar, Rusland, Saint Kitts en Nevis, Samoa, Sint Lucië, Sint Vincent en de Grenadines, Saudi Arabië, Singapore, Sint Maarten, Turkije, Uruguay, Zwitserland.

(lijst van landen is informatief en onder voorbehoud van correcties)

Welke informatie zal uitgewisseld worden?

  • Rekeningstanden
  • Ontvangen intresten
  • Ontvangen dividenden
  • Bruto-opbrengsten uit verkopen
  • Sluiten van de rekening

De Belgische fiscus heeft hiermee dus een tool om de genieter te belasten op niet-aangegeven inkomsten maar ook om het bedrag van eventuele verdoken meerwinsten te bepalen. Bijkomend heeft de programmawet van 1 juli 2016 een uitbreiding van de onderzoekstermijnen voorzien ingevolge inlichtingen verkregen vanuit het buitenland!

Een verwittigd persoon…

 

V V H & P BV
Certified Tax accountants
BE0684.498.118

T: + 32 3 444 07 30
M: info@v-vhp.be

Vestigingen
Frans van Dunlaan 25
2610 Antwerpen (Wilrijk)

Starrenhoflaan 44/20
2950 Kapellen

Inspiratie in uw mailbox?

Shtick was here.